Mesto má za rok 2012 neuhradené záväzky vo výške 2,24 milióna eur

19.03.2013 Prešov

Prešov 18. marca (TASR) – Celková suma neuhradených záväzkov mesta Prešov za rok 2012 predstavuje 2,24 milióna eur. Zo správy o aktuálnom stave záväzkov a pohľadávok, ktorú vypracovala radnica, vyplýva, že záväzky po lehote splatnosti predstavujú 1,36 milióna eur.
Správou sa dnes niekoľko hodín zaoberali poslanci mestského zastupiteľstva. Diskutovalo sa najmä o tom, že niektoré objednávky sa realizovali bez toho, aby boli kryté schváleným rozpočtom.
Zastupiteľstvo uznesením požiadalo primátora Pavla Hagyariho, aby do mája 2013 predložil návrh rozpočtového opatrenia na vyrovnanie záväzkov mesta Prešov neuhradených v minulom roku, ktoré boli kryté rozpočtom.
"Po druhé, žiada primátora predložiť zoznam všetkých objednaných tovarov a služieb v roku 2012 nekrytých schváleným rozpočtom mesta s uvedením osôb zodpovedných za vystavenie rozpočtom nekrytých objednávok," zacitovala uznesenie poslankyňa Mária Čížiková (KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd). Za tento návrh uznesenia hlasovalo 18 poslancov, nikto nebol proti a piati sa zdržali.
Jej kolega z poslaneckého klubu Vasil Janko tvrdí, že tieto záväzky netvoria celú sumu, ktorá sa prenáša do tohto roka. Pripomenul, že poslanci chcú, aby mesto vyvodilo zodpovednosť za to, ak sa objednávajú tovary a služby nekryté rozpočtom.
"Nemáme prehľad, nevieme, kto tieto chyby na úrade robí, a potrebujeme to rozmotať. Nemôžeme každý rok robiť tak, že časť nového rozpočtu nám zhltnú záväzky zo starého roka, ktoré nie sú kryté rozpočtom, čo sa opakuje z roka na rok," uviedla poslankyňa Andrea Turčanová (KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd).
 

Vyberte región